Rokitnik -owoc 1kg
Opis
Rokitnik -owoc o czystości i parametrach spożywczych, Gatunek I.
Zastosowanie w leczeniu owocem rokitnika ma długą tradycje. Posiada szerokie spektrum lecznicze. Niezwykle wysoką zawartością witaminy C.
Zastosowanie:
- - chorobach gorączkowych spowodowanych przez bakterie i wirusy,
- - w stanach zapalnych różnych narządów,
- - w biegunkach,
- - w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy,
- - przy postępujących dolegliwościach reumatycznych,
- - naturalne źródło łatwo przyswajalnej witaminy C.
Rokitnik – doskonale znany właścicielom koni.
Wprowadzenie do diety koni rokitnika w formie owoców ma bardo pozytywny wpływ :
- - wspomaga on gojenie się wrzodów żołądka i dwunastnicy,
- - zmniejsza dolegliwości bólowe związanez dolegliwościami wrzodowymi,
- - zwiększa odporność organizmu,
- - zapobiega chorobom układu krążenia,
- - naturalne źródło łatwo przyswajalnej witaminy C
Owoce zawierają bardzo bogaty skład biologicznie czynnych:
flawonoidy, kwasy maleinowy, szczawiowy, 18 aminokwasów, 24 pierwiastki chemiczne m.in.: magnez, miedź, cynk, potas, fosfor, wapń, mangan, chrom, lit, azot, selen, rubid, bor, molibden, kobalt, żelazo, krzem, kwas palmitynowy, kwas foliowy, witaminę C, witaminę E, witaminę F, witaminę K, witaminę P, witaminy z grupy B, prowitamina A, 41 barwników roślinnych m.in.: karotenoidy, głównie luteina, zeaksantyna, likopen, γ-karoten, β-karoten, kwercetynę, izoramnetynę, rutynę, kaempferol, mirycetynę i kamferol, antocyjany, flawonoidy, fosfolipidy, sterydy (prowitamina D), garbniki, cukry, kwasy organiczne (cytrynowy, jabłkowy, nikotynowy) fenole i terpeny.
Waga netto: 1kg