PASZA MUSLI / MIKRONIZOWANE ZIARNO SOI / PŁATKI/SOJA MIKRONIZOWANA -20KG
Opis
MIKRONIZOWANE TERMICZNIE ZIARNO SOI WOLNE OD GMO -PŁATKOWANE-SKŁADNIK PASZ MUSLI
Mikronizacja to proces podgrzewania zbóż przez promienniki podczerwieni, co prowadzi do bardzo szybkiego wzrostu temperatury i ciśnienia pary wodnej wewnątrz każdego ziarna. Następuje zmiękczenie, pęcznienie i pękanie cząsteczek skrobi i zmiana ich struktury (tzw.
żelatynizacja skrobi). Ziarna są następnie gniecione na płatki. Po za lepszą strawnością skrobi, proces mikronizacji poprawia także strawność białek, a ziarna mikronizowane cechuje wyższa
zawartość energii metabolicznej w stosunku do materiału nieprzetworzonego. Dodatkowo
mikronizacja zapobiega rozwojowi grzybów i pleśni oraz niszczy istniejące bakterie, wirusy, pleśnie i drożdże. Zabieg ten zmieniając strukturę poszczególnych ziaren co pozytywnie wpływa na smakowitość paszy.
ZALETY STOSOWANIA:
- • Poprawa strawności pasz,
- • Poprawa smaku i gwarancja wyższego pobrania pasz przez zwierzęta,
- • Szybsze tempo wzrostu zwierząt,
- • Redukcja czynników anty żywieniowych,
- • Pełna żelatynizacja skrobi w ziarnach zbóż,
- • Alternatywa w żywieniu młodych zwierząt monogastrycznych i przeżuwających.
Waga netto 20 KG