PASZA MUSLI / PSZENICA MIKRONIZOWANA PŁATKI- 20KG





Opis
Mikronizacja to proces podgrzewania zbóż przez promienniki podczerwieni, co prowadzi do bardzo szybkiego wzrostu temperatury i ciśnienia pary wodnej wewnątrz każdego ziarna. Następuje zmiękczenie, pęcznienie i pękanie cząsteczek skrobi i zmiana ich struktury (tzw.
żelatynizacja skrobi). Ziarna są następnie gniecione na płatki. Po za lepszą strawnością skrobi, proces mikronizacji poprawia także strawność białek, a ziarna mikronizowane cechuje wyższa
zawartość energii metabolicznej w stosunku do materiału nieprzetworzonego. Dodatkowo
mikronizacja zapobiega rozwojowi grzybów i pleśni oraz niszczy istniejące bakterie, wirusy, pleśnie i drożdże. Zabieg ten zmieniając strukturę poszczególnych ziaren co pozytywnie wpływa na smakowitość paszy.
Pszenica należy do rodziny dzikich traw Triticeae. Historia uprawy pszenicy sięga aż 9-10 tysięcy lat wstecz.
Jest bardzo wartościowym zbożem pod względem zawartej w nim energii. Wynika to z wysokiej zawartości w nim skrobi i tłuszczu surowego.
Niska zawartość włókna surowego w ziarnie pszenicy, korzystnie wpływa na strawność znajdujących się w nim składników pokarmowych.
Ma ogromne zastosowanie w żywieniu zwierząt gospodarskich, przede wszystkim drobiu i trzody; ale również dla zwierząt futerkowych, koni, przeżuwaczy.
Składniki analityczne:
Skrobia: 58%
Białko surowe 14%
Włókno surowe 1,6%
Tłuszcz surowy 1,4%
Wilgotność max 14%
Wartości procentowe w składnikach analitycznych są zależne od partii.
Waga netto: 20 kg
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.